Mijn specialisaties

Lichaamsgerichte hypnotherapie

Als lichaamsgerichte hypnotherapeut werk ik vanuit emoties en waar je deze emoties in je lichaam voelt. Het is een snelle manier om via trance naar de gebeurtenis en/of trauma te gaan. Lichaamsgerichte hypnotherapie is een manier om contact te (leren) maken met je lichaam. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om je gevoelswereld te onderzoeken en te gaan ervaren hoeveel draagkracht en wijsheid het lichaam je te bieden heeft. Er is ook een verband tussen hoe het in je lichaam is en hoe je het leven ervaart. Door lichaamsgerichte hypnotherapie wordt het verband tussen hoe je de wereld beleeft en wat er in je lichaam gebeurt zichtbaar.

In het dagelijkse leven zijn we ons namelijk niet altijd bewust van datgene wat ons lichaam ons laat zien. Als er iets gebeurt in jouw leven met een emotionele impact, kan zich dit op een bepaalde manier vastzetten in jouw lichaam. Allerlei onverklaarbare lichamelijke ongemakken zoals een typische hoofdpijn, last van je schouder of een typisch gevoel in je buik kunnen hier het gevolg van zijn en het masker vormen van een sociale, emotionele en/of mentale blokkade. Ook kan het zijn dat emoties pas ‘spontaan’ tot lichamelijke uiting komen op het moment dat er iets getriggerd wordt.     

Trauma

Ieder mens maakt in zijn leven wel nare situaties mee. Hoe je deze situaties verwerkt is afhankelijk van de omstandigheden en je persoonlijkheid. Het liefst wil je een traumatische gebeurtenis op de juiste manier verwerken, zodat deze geen belemmeringen in je functioneren oplevert. Helaas neem je niet altijd de tijd voor jezelf, waardoor je uiteindelijk flink tegen jezelf aanloopt.

Deze traumatische ervaring kan variëren van een tandartsbezoek tot een jeugdtrauma waarin je angst of machteloosheid voelde. Bij het niet verwerken hiervan kan het zijn dat je lichaam nog in de nare situatie aanwezig is. Er is lichamelijk namelijk nog geen seintje gegeven over dat de situatie afgelopen is. Of de manier waarop je met de gebeurtenis bent omgegaan blijkt toch niet succesvol te zijn.

Het ervaren van een trauma verschilt per persoon. Symptomen kunnen direct na het ervaren van een trauma opkomen, maar ook pas na weken, maanden of zelfs jaren. Daarnaast kun je symptomen ervaren die constant aanwezig zijn, of juist golfbewegingen van rust en intensiviteit.

Toch zijn er een aantal dezelfde symptomen die veel mensen ervaren, zoals het herbeleven van het trauma in de vorm van flashbacks of nachtmerries. Dit kan leiden tot slaapproblemen, eenzaamheid, depressie en concentratiestoornissen. Ook kunnen negatieve gevoelens en gedragingen zich vormen. Denk aan het constant alert en waakzaam zijn, onrustig, hoofdpijn, duizeligheid, maagpijn, trillen, angsten en fobieën. Tot slot kan een trauma zich ‘nestelen’ waardoor chronische pijn ontstaat, die medisch gezien niet traceerbaar is.

Behandeling van trauma

Aan de gebeurtenis zelf kan helaas niets veranderd worden, ook niet met hypnotherapie. Maar we kunnen wel aan de negatieve herbelevingen werken, zodat het nare gevoel verdwijnt.

Je werkt dus niet aan de herinnering zelf, maar aan de negatieve emotie die bij het trauma hoort.

Dit zorgt ervoor dat je weer een leven kunt leiden, zonder pijnlijke associaties. Het doel is dat je weer kunt genieten van het leven.